Festen

Långholmens Wärdshus


Klockan 16.15 ses vi på Wärdshuset för välkomstdrink/brudskål, i ett ombonat rum i anslutning till festvåningen. Eller om vädergudarna tillåter, i Wärdshusparken med Långholmens grönska som inramning. Det finns parkering alldeles bredvid Wärdshuset för deras gäster.


Vid klockan 17 sätter vi oss till bords i festlokalen på Wärdshuset. 

När trerättersmiddagen ätits upp rör vi oss in i baren i väntan på att dansgolvet trollas fram. Där finns något läskande att köpa, i lagom styrka efter tycke och smak.


Långholmens Hotell

Vill man sedan kunna stupa direkt i säng finns möjlighet att boka rum på Långholmens hotell, bara 30 meter från festlokalen, i det gamla Kronohäktet (det går inte att boka via hemsidan!). Kontakta dem på telefon: 08-720 85 00 eller email: hotell@langholmen.com och ange kod: 7538 för vårt specialpris, och snarast om du vill vara säker på att få plats. Betalning sker vid ankomst, och avbokning kan göras fram till 30 dagar innan. Det finns rum i alla storlekar:

Enkel rum 2100 kr/rum

Ekonomi rum för 2 pers 2500 kr/rum (våningssäng)

Dubbel Compact 2800 kr/rum

Dubbel 3200 kr/rum

Dubbel för 4 personer 3600 kr/rum


Det kan också finnas möjlighet att bo på Långholmens vandrarhem. Se hemsidan:

Vandrarhemsrum - Vandrarhem - Långholmen i Stockholm (langholmen.com)


LITE HISTORIA OM:


Långholmen, Wärdshuset och Kronohäktet

Långholmen är, som hörs på namnet, en långsmal ö. Den ligger placerad vid Södermalm nära Hornstull. På andra sidan vattnet ligger Kungsholmen som nås via Västerbron. Mellan Södermalm och Långholmen löper det smala Pålsundet som under sommarhalvåret är hemmasvit för många vackra träbåtar. 


Utanför hotellets entré finns ett härligt strandbad samt fina jogging- och promenadslingor i en vacker, rogivande parkmiljö. På andra sidan av Långholmsbron väntar Södermalm och resten av Stockholm med sitt rika utbud av shopping och nöjen.

Wärdshuset har anor från 1600-talet och ligger i den slottsliknande malmgård som mästerbryggaren Jochum Ahlstedt lät bygga för sig och sin familj. Tidens smakfulla överdåd går idag igen i kristallkronorna, de stora fönstren och de varma, ljusa tonerna.


De som läst boken 1793 av Niklas Natt och Dag känner igen Långholmen och fängelset som det gamla spinnhuset. År 1975 avslutades en 250-årig lång fängelse-epok då den sista fången lämnade Långholmen.


Idag kommer besökarna hit frivilligt. 

Även det som idag är Wärdshuset var en del av Spinnhuset.


Stora delar av filmen Släpp fångarna loss - det är vår! är inspelad här.

Kända interner innefattar Hjalmar Branting, Jan Guillou, Stig Wennerström, samt Anders Ander, som var den sista personen att avrättas i Sverige, och den första som avrättades med giljotin.